dimecres, 11 de maig del 2016

Podemos i IU podran formar govern amb el PSOE?


L’acord electoral de Podemos amb IU ha aixecat moltes expectatives, es indubtable que és un gran avenç per a crear una esquerra capaç de disputar al PSOE l’hegemonia a Espanya, però tindrà per a Catalunya uns efectes més aviat limitats. I serà així, perquè la disputa del espai de l’esquerra a Espanya situarà al PSOE, en la defensa del sistema, al costat del PP i de Ciudadanos i, més encara, en tot allò que tingui a veure amb l'autodeterminació de Catalunya. Bones noticies i males noticies.


Aquests mesos he pogut constatar en la pràctica la coincidència entre ERC, Podemos i les seves confluències, però curiosament quan més coincidíem més s’allunyava el PSOE d’ambdós. Les noves eleccions en son conseqüència, cap pacte amb Podemos i amb els republicans separatistes!

Té lògica electoralista que ara en Comú Podem digui que el referèndum està més a prop que mai, però no ho està més que fa sis mesos, sinó és que està més lluny. La legítima eufòria de disputar al PSOE la preeminència, es un vell somni dels que hem estat anys i panys a la seva esquerra, ningunejats un cop i altre per una llei electoral perversa i unes aliances excloents. Ara bé, arribar a vuitanta diputats sobre 350 tindrà, si s'aconsegueix, un gran mèrit, però no permetrà cap aliança de govern i sense ella cap promesa d’autodeterminació per a Catalunya serà real.

Com a mostra un botó, la negativa del PSOE a un pacte a tot l’estat per a fer coalició al Senat i desbancar a PP i Ciudadanos de la majoria en aquesta cambra. Aquest fet explica més que mil arguments el que vol el PSOE i el que no vol de cap manera. I de cap manera vol restar supeditat a una altra força a la seva esquerra i conseqüentment acceptar un nou model territorial que perjudicaria als barons més arrelats, fa anys i panys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada