Aquesta setmana hem rebut una mala notícia del Parlament espanyol: la Llei d'Economia Sostenible servirà per prorrogar la nuclear. Paradoxes de jugar amb un nom per fer tot el contrari. Una aliança d’interessos ha portat al PSOE-PP-CiU i PNV a pactar l'allargament indefinit de la vida de les nuclears.
Aquest model energètic contrasta notablement amb el que hem desplegat a Girona, i ens porta a parlar de la feina feta a Girona gràcies al treball esmerçat per l’Enric Pardo. El 2007 vam situar una competència municipal nova: ENERGIA. Fins a aquell moment ni tan sols s'havia pensat en que pogués haver política energètica municipal. La competència la vam situar a medi ambient per les evidents implicacions entre l'energia i l'escalfament global. En aquests anys hem completat el 100% del Pla Energètic 2008-2011. La millor energia és la que no es gasta. I per això les primeres actuacions han anat en aquesta línia.
Primer de tot hem auditat tots els equipaments municipals per saber quan i en què gasten els consums energètics, gas, gas-oil, electricitat. Hem informatitzat tota la facturació dins d'un programa de gestió energètica i hem situat els consums de totes les àrees sota la vigilància d'una enginyera adscrita a l'àrea de medi ambient. A partir d'aquí hem prioritzat les inversions a on més falta feien: 8 milions d'euros invertits en eficiència en aquesta legislatura.
- Hem sectoritzat les calefaccions de la majoria de les escoles per fer més eficient la seva calefacció i hem canviat vidres i tancaments del 50% de les aules substituint-los per vidres tèrmics i tancaments amb aïllament.
- Hem invertit en enllumenat públic eficient substituint les velles làmpades de vapor de mercuri per tecnologia d’hal·lògens metàl·lics o de vapor de sodi, aconseguint estalvis del 30 i el 50%.
- Hem dotat més de la meitat de quadres elèctrics de reguladors de flux lluminós que permeten reduir la intensitat lluminosa de l’enllumenat a partir de les 23h.
- Hem canviat els vells semàfors d'incandescència per semàfors de tecnologia LED amb estalvis del 85% del consum.
La llista és més llarga però l'important és destacar que aquesta inversió en eficiència té períodes d'amortització molt curts: 3 anys en l'enllumenat, 6 en els tancaments. Això es tradueix en que invertir en eficiència és invertir en estalvi econòmic i, alhora, protegir el medi ambient (tot i que com sempre surt algú perdent, i en aquest cas, i ja era hora que els toqués, qui perd són les elèctriques).
Girona és avui un exemple que el repte de l'energia al qual ens enfrontem en aquest segle XXI no passa per les polítiques energètiques i els models del segle passat. I una prova que a on altres polítiques retallen inversió, el model d'economia verda retalla en despesa generant estalvi.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada