dijous, 17 de febrer del 2011

Les nuclears i Girona: de consumidors a generadors d'energia

Les polítiques que hem desenvolupat des de l'àrea de medi ambient en matèria d'estalvi energètic són un model a seguir. Ara bé: si no gastar és important també ho és generar.

- Avui els equipaments esportius disposen (menys el pavelló de Sta. Eugènia que està en projecte) en els seus vestuaris d'aigua calenta escalfada amb el sol.

- També les dues piscines municipals escalfen l'aigua del vas amb el sol.

- Estem substituint les velles calderes de gas-oil de les escoles per calderes de biomassa que funcionen amb residus forestals. Aquest sistema implica un combustible 5 vegades més barat que el gas-oil, però a més té la gran virtut que permetrà autoproveir-nos amb la biomassa dels boscos municipals i de la jardineria urbana. Un bon exemple de què és la sostenibilitat.

- Un altre exemple és l'ús del biodièsel en els camions de recollida de residus fabricat a partir de l'oli usat que es recull de particulars i establiments d'hosteleria i que properament podrem autoproduir en el mateix parc on es reabasteixen els camions.

Pel que fa a electricitat neta disposem ja de 7 instal·lacions fotovoltaiques que cada dia produeixen electricitat a partir del sol.
Algunes són importants com la de la planta potabilitzadora d'aigua, o la que recentment hem fet a la teulada de Mercagirona. D'altres també importants estan en tràmit, com la que aprofitarà el sostre del pavelló de Palau o la que s'adossarà a la façana del pavelló de Fontajau. Aquestes inversions tenen una enorme rendibilitat encara que sigui a un termini més llarg que les mesures d'estalvi i eficiència que també hem dut a terme. Es calcula que en 14 anys estaran amortitzades i la seva vida útil serà de com a mínim 35 anys, és a dir que durant 16 anys estaran produint electricitat gratuïtament.

Un pas més enllà serà el concurs d'energia elèctrica que és a punt d'aprovar-se, on aprofitant la liberalització de l'electricitat que permet a qualsevol usuari canviar de companyia com ho fem amb la telefonia, buscarem la companyia que ens ofereixi el millor preu amb el condicionant que haurà d'aportar el certificat de la Comissió Nacional d'Energia conforme l'electricitat servida és d’origen renovable com a mínim en un 50%. Aquest senzill pas ens farà donar un pas de gegant en la reducció d'emissions de gasos d’efecte hivernacle.
Sense invertir ni un cèntim reduïrem a la meitat la nostra contribució al canvi climàtic procedent del consum d'electricitat. I la nostra dependència de l'energia nuclear. Si podem obtenir electricitat més neta i barata en els 450 contractes de l'Ajuntament perquè no fer-ho amb els 33.000 dels habitatges de tot Girona?

Aquest és el camí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada