diumenge, 16 de novembre del 2014

Convocar eleccions o no, que cal fer?


Des del dia després del 9N aquesta pregunta planeja sobre el Palau de la Generalitat i en els nuclis dirigents del partits. S’ha fet, convocada pel president, una primera ronda amb resultats incerts que no solucionen la incògnita.

Amb la gent del carrer que parlo és majoritària la opinió de que s’han de fer ràpid, també hem diuen que ens hem d’unir tots. No s’entén de partidismes després del 9N, però desconfien dels partits, de tots! El vell sistema amb la corrupció que el caracteritza està arrelat a Catalunya i la gent n’és conscient. Agraeix el que han fet els partits i el president però no hi tenen cap confiança cega.


No hi ha alternativa política immediata als actuals partits a Catalunya, però els partits per si sols tampoc són una alternativa. Mas pot estar temptat a imitar el model Rajoy i esperar...però caldria que analitzes el resultat d’aquest model a Espanya. Pot perdre tot el crèdit que a dures penes ha mantingut, entre retallades i la família Pujol. Junqueres, amb tots els seus mèrits, representa el que representa, un partit que ha salvat del descrèdit i aglutina una part important de l’independentisme, però encara és lluny d’hegemonitzar-lo. Al menys ara i avui.

I la gent, els voluntaris, els votants, els indecisos, els que pateixen el dia a dia el que no resol el temps? Volen canvi i el volen ara! Tant difícil seria que els partits donessin un pas enrere, facilitessin una llista constituent, cercant en cada circumscripció caps de llista de consens, un programa a dos anys vista màxim per elaborar la constitució catalana i negociar la sortida de l’estat espanyol i convoqués seguidament un referèndum per ratificar-ho?

Si s’escau es pot crear un consell amb els principals dirigents del partits per que vetlli per la continuïtat del procés i no doni avantatges partidistes a ningú. Que costaria que Mas, Junqueres i tots els altres esperin a tenir constitució i aleshores amb els seus programes i lideratges es presentin a les primeres eleccions del ja constituït estat català?

1 comentari:

  1. Una fórmula potent, Joan.
    Potser caldria fer una comissió de mediadors per tal de fer veure als dirigents la situació "des de fora ".
    Diria que els cal amb urgència

    ResponElimina