divendres, 15 de març del 2013

Europa dóna un cop de mà a la PAH, la justícia ha d’actuar en conseqüència

Font: aragirona.cat
Cada cop som més els que qüestionem el model hipotecari espanyol, cada cop es fa més insuportable el patiment de les persones que són desnonades a raig per una banca insensible a qualsevol problema que no sigui el seu balanç i el sou dels seus executius. Les accions de la PAH -l’altre dia a l’Ajuntament i la veu de l’Ada Colau al Congrés de Diputats- encara ressona en les nostres consciències.

En aquest sentit és especialment important que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea hagi sentenciat aquest dijous que la normativa sobre desnonaments de l'Estat espanyol no s'ajusta a la legislació comunitària i és abusiva. Els jutges de Luxemburg consideren que "la normativa espanyola, que impedeix al jutge que és competent per declarar abusiva una clàusula d'un contracte de préstec hipotecari suspendre el procediment d'execució hipotecària iniciat per una altra via, és contrària al dret de la UE". La justícia europea respon així a la pregunta del Jutjat mercantil número 3 de Barcelona, després de la denúncia que un ciutadà marroquí desnonat per impagament de la hipoteca el 2011 va presentar contra CatalunyaCaixa.

Hem d’instar a modificar totalment les regles del joc sobre execució hipotecària, i esperar que aquesta porta oberta sigui usada pels jutges per a paralitzar d'ofici els desnonaments. Perquè ha quedat clar que els processos de desnonament per l'impagament d'una hipoteca són contraris a la legislació europea de protecció dels consumidors.

Sens dubte trobarem entrebancs, els lobbys bancaris tan poderosos en el món de la política retardaran i intentaran impedir els canvis, però Europa, que darrerament ens ha donat moltes males notícies, aquest cop s’ha situat al costat dels que pateixen. Sempre he cregut que una altra Europa era possible, sols cal que els ciutadans ens ho creiem i actuem. Sí, es pot!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada