diumenge, 30 de juny del 2013

Les elèctriques ens roben!



Un diputat al parlament espanyol em comenta una noticia que curiosament no ha tingut cap ressò comunicatiu, l’estat destinarà uns 7.504 milions d’Euros a les empreses elèctriques sota un concepte,  si més no curiós, denominat “pagaments per capacitat”, en els propers deu anys. El 2012 ja abonaren 842 milions, repartits en 191 per disponibilitat i 651 com incentiu per inversions.

Aquest anomenats “pagaments per capacitat” retribueixen la possibilitat de produir energia i van destinats a les plantes de cogeneració construïdes per les grans elèctriques en el període 2002-2011 i que si funcionessin, que no ho fan, podrien injectar 27.026 MW de potencia  ala xarxa. Una mala planificació i la caiguda de la demanda per la crisi les ha deixat sense viabilitat, per tant els ciutadans hem de rescatar-les via pressupostos de l’estat!

No és el primer cop que les grans empreses del sector energètic cometen errors de planificació que encara paguem tots mitjançant els nostres impostos, com els costos de l’anomenada moratòria nuclear. Amb aquets nom emmascara una faraònica inversió a finals del franquisme absolutament inviable econòmicament.  Fins al 2020 estarem pagant aquets factura, en total 4.383 milions!

Estem davant d’una més de les astracanades d’aquest teatre on política i negocis son els grans protagonistes, les grans fortunes i empreses que durant el franquisme es consolidaren i els partits de la transició han mantingut i han fet créixer com un entramat de saqueig dels pressupostos públics ben amanit de corrupció.


Fa temps que no se sent a ningú dels favorables a la MAT, ni s’han produït els talls apocalíptics de llum a la costa brava per no completar-se, però no ho dubteu s’acabarà fent malgrat no sigui necessària, per que quin negoci més rodó cobrar per no produir. Quina empresa del món, més enllà del nostre país, cobra de l’estat per no produir res, solament per la possibilitat de que ho pugui fer?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada