dijous, 19 de juny del 2014

Un nou rei disfressat de militar


Sovint, com vestim marca una mica com som. Sempre m’ha molestat que et diguin com has de vestir, el capteniment en dir-te que has de posar-te corbata, americana...o no ho he fet o senzillament no han gaudit de la meva presència, afortunadament pots viure sense aquestes tonteries. Ara bé acceptar-les per oportunisme o per manca de caràcter diu molt de com és cada persona.

La manca de legitimitat del nou rei, del que serà entronitzat quan publiqui aquest post, no el redimeix la roba triada però si que ens exposa la ideologia i els interessos que hi ha darrera. La tria o imposició de l’uniforme militar és una relíquia predemocràtica, de fer la pilota a un dels tres poders que conformaven el franquisme, juntament amb l’església i el movimiento nacional, un i altre ben representats per Rouco Varela i Mariano Rajoy.


Malgrat els anys transcorreguts i el mite que el ministre Serra i l’OTAN havien capgirat  l’ADN de l’exercit, aquest com la monarquia son els successors del règim de Franco. L’exèrcit espanyol és l’hereu de l’exercit “nacional” que va guanyar la guerra contra l’altre mitat, la democràtica, de l’exèrcit de la república.

Felipe, vestit de militar, de capità general, fa homenatge d’una institució que esdevé partidista al situar-se en la política. Per què la victòria militar que entronitzà Franco, també capità general, va fer de la guerra, la política per altres mitjans, el fonament del règim que crea la figura de cap de l’estat a títol de rei que assumí el seu pare i ara ell.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada