dissabte, 11 de febrer del 2012

Cal reformar l'economia del segle XXI i no una reforma laboral que ens porta al segle XIX.


Mentre els governs i les institucions europees no troben una sortida a la crisi de l'euro, el govern decideix abaratir l'acomiadament. En lloc de cercar polítiques que regenerin la indústria, el produir béns i mercaderies com a resultat del treball productiu, s'entesten en facilitar la precarietat i ajudar l'empresari ineficient que maximitza beneficis reduint costos laborals i no produint més i millor.

El treball i no l'acomiadament genera un tipus de trets socials, de valors ètics i virtuts cíviques que no sorgeixen fàcilment en d'altres activitats.

Si volem recuperar a Catalunya les capacitats manufactureres, la qualitat del treball, és essencial per poder mantenir capacitats d'innovació en sectors punta. Hi ha moltes altres virtuts que tenen el seu origen en la indústria. Genera lleialtats a llarg termini entre empresaris i treballadors i una cohesió social més gran. La desregulació fa tot el contrari. On són les veus emprresarials que s'allunyin de la burocracia de les patronals a sou de les grans empreses i del sistema bancari?

Ens cal una societat més igualitària i els pisos que no han deslocalitzat la seva indústria tenen un nexe molt gran amb la democràcia. En les últimes dues dècades s'ha difós un discurs polític i social contra la manufactura i el treball basat en la idea que la indústria és cosa del passat i que el futur està en la innovació en sectors punta, però de fet s'ha invertit en la construcció i en serveis de baixa qualitat de la mà d'obra. El crèdit fàcil amagava la incompetència empresarial.

Però aquests dies d'inseguretat econòmica, l'economia que se'ns posa com a exemple és l'alemanya, una economia essencialment industrialista que atorga prestigi i atracció a la formació professional i a la investigació orientada a la indústria.

Jo sempre he cregut en el pacte i la concertació, aquesta hauria de ser per als catalans la gran lliçó per a un país amb una gran tradició industrial com és el nostre. Per mantenir les capacitats d'innovació i les virtuts cíviques de l'esforç i el treball ben fet necessitem fàbriques, treballadors i empresaris capaços i no casinos model las Vegas .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada