dilluns, 6 de febrer del 2012

En defensa de la Universitat Pública!

Mas Collell fou conseller d’Universitats en l’època de les vaques grasses i no deixà un mal record, potser excessivament arbitrari en les seves inversions i un xic o molt centrat en les universitats barcelonines, especialment la Pompeu Fabra. Després montà una escola de negocis àmpliament subvencionada de la que encara és membre, fet que compatibilitza ara amb la Conselleria d’Economia i Finances.
Inspirat per la feina feta per la Margaret Tatcher als 80s, el flamant conseller d’Economia vol aprimar les universitats públiques i especialment les “humanitats”. Quina dèria d’alguns perqué s’aprimin els altres! Recorden aquells metges d’abans, fumadors, que amb la cigarreta als llavis et deien que deixessis de fumar.
No pot ser que des de dins de la Universitat, les direccions i una part del seus membres caiguin en el derrotisme, acceptant les retallades com un mena de càstig bíblic i immutable. No és just que recaigui sobretot en les humanitats i els professors joves, associats i lectors, la reducció de despeses i els acomiadaments.
En un món cada cop més complex, cal una universitat amb recursos i que tothom que tingui mèrit i desig d’aprendre hi pugui accedir. Explicar i comprendre el saber acumulat per la humanitat, ser conscients de la complexitat del món, desenvolupar la crítica i conrear la imaginació, fer de la cultura i l’art un antídot contra la mediocritat i el discurs fàcil de d’utilitarisme, de la raó econòmica que tot ho simplifica. La Universitat forma part de la solució, és l’antídot, no el problema.
Defensem les universitats públiques! Defensem la Universitat de Girona!
Font: Universitat de Girona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada