dimecres, 7 de març del 2012

No podem acceptar amb resignació el dogma econòmic que ens imposen


Cada cop és més paradoxal que els anomenats lliberals en economia siguin presoners del dogma, que neguin per la via dels fets allò que tant predicaven de la lliure iniciativa davant de l’autoritat de l’estat.
Atrinxerats en els estats, dominant els ressorts del poder, imposen polítiques d’austeritat amb retallades molt sensibles de les despeses públiques, especialment de la despesa social , en transferències –com pensions i ajudes a les famílies-,i en la despesa en serveis públics de l’estat del benestar –com la sanitat, educació, serveis a la dependència, escoles bressol, habitatge social, serveis socials i altres-, aquest dogma domina, en  tot el discurs i la pràctica política del Consell Europeu, del Banc Central Europeu, del Fons Monetari Internacional i de la majoria de governs de la UE, aquests darrers anys de crisi.
Aquestes retallades se’ns van presentar com a necessàries per a recuperar la “confiança dels mercats financers”, frase que de tant repetida ha perdut valor intimidador. Perquè si analitzem el cas més proper, Catalunya, la desconfiança continua sense que arribem, malgrat les brutals retallades, al dèficit que el govern s’havia proposat.
És significatiu que a més d’Espanya, també Grècia i Portugal han estat, en la majoria del període posterior a la segona guerra mundial, sota dictadures, i encara avui les forces conservadores dominin la vida política i mediàtica. Al revés que el nord d’Europa, el món del treball és dèbil i el capital (hegemonitzat pel capital financer) és fort.
Avui a casa nostra els dogmàtics continuen garratibats, sols cal veure la darrera intervenció del conseller Mas Collell baixant el cap en el Consell de Política Fiscal i Financera d’ahir,  tot acceptant que Rajoy traslladi a les autonomies i els ajuntaments bona part dels nous ajustos.
Font: Europa Press
Com tot el que han fet no ha funcionat, em temo que la següent agressió la tinguem en una major reducció dels salaris i el “dogma” ho justificarà per a “estimular l’economia”. De nou un error es voldrà solucionar amb un error més gros. Assumeixen erròniament que la manca de creixement econòmic la causa els salaris “excessivament alts” (abans ho deien de, segons ells, excessiva despesa pública). Amb aquest “dogma”  els sous, mitjans i baixos evidentment, s’hauran de reduir.
Que el problema més gran avui és de demanada com a resultat de la disminució de les rendes del treball, això no importa als dogmàtics. Prefereixen amagar les responsabilitats dels que ens han portat la crisi i mantenir unes politiques que ens porten a una llarga recessió, mentre ells en surtin ben parats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada