dijous, 19 d’abril del 2012

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) ens marca un camí

Font: pahgirona.blogspot.com
La PAH a Girona en poc temps ha esdevingut un referent d’associació de nou tipus adaptada i adaptable als reptes que la crisi ha provocat en amplis sectors socials sense tradició de mobilització. L’empenta de les persones que l’estant dirigint provoquen la meva admiració.

Un fet dramàtic com és l’execució dels desnonaments hipotecaris sovint acompanyats de deutes suplementaris, resultat de l’avidesa de bancs i caixes, ha portat a moltes persones a la misèria com a resultat de la indefensió que un individu aïllat es troba davant d’aquestes corporacions.

El transcendir el fet individual de cadascun a un àmbit col·lectiu de compromís i solidaritat ha estat una de les virtuts de la plataforma. Les accions concretes i les mobilitzacions han enfortit el col·lectiu, li han donat confiança per anar més enllà i esdevenir interlocutor per a entitats bancàries i administració.

El dimecres 18 d'abril han portat les seves reivindicacions fins a Madrid. Una quinzena de membres de la plataforma han passat la nit al ras amb sacs de dormir davant la seu de Bankia, perquè com diu la Marta, la infatigable portaveu, "com que els responsables de diverses oficines de Girona ens van dir que les decisions sobre aturar desnonaments, pactar dacions o lloguers socials i condonar deutes es prenen a Madrid, doncs cap a Madrid falta gent!".

Aquesta barreja de democràcia participativa, acció directa pacífica i voluntat de negociació, marca caràcter i indica el camí que nous moviments socials en aquesta època de crisi hi poden transitar. La coordinació d'aquests moviments socials amb les esquerres amb voluntat transformadora poden també obrir camí per a una acció política diferent, més arrelada al terreny, que combini la mobilització i l'acció institucional.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada