dimarts, 10 d’abril del 2012

Un pressupost injust i immoral


Font: 20minutos.
Han passat uns dies des del divendres 30 en què es va presentar el pressupost de l'estat 2012. Declaracions primer del ministre del ram, després de la vicepresidenta i, al final de tots, del mateix Rajoy. Tots ells amb el discurs de la por, de la inevitabilitat de la "seva" política, però si llegim amb calma, no el que diuen sinó la lletra del que escriuen -el pressupost- veiem que d’inevitables res, però injustos i immorals ho són.

Del que dic ho exemplifica la tisorada de 7.850 milions en despesa social: retallades del 12% en beques, 16% en serveis socials, 25% en recerca i 54% en cooperació. Partides gairebé intactes per monarquia i interior. Tisorada de 91 milions en dependència i 620 milions en educació pública; cap retallada en el finançament de la concertada. I regal de 22.500 milions als estafadors fiscals (el 90% dels 25.000 defraudats).

Un pressupost emés contra els treballadors i les classes mitges. L'atur ha crescut en 418.000 persones l'últim any; la cobertura de la prestació ha caigut del 74 al 68%. Dels 4,7 milions de persones aturades, 1.730.000 no tenen prestació. El nou pressupost preveu 602.000 persones aturades més el 2012, tot i així retalla un 5,5% les prestacions (tisorada de 1.640 milions) i retalla un 21,3% les polítiques actives d'ocupació. Més atur, menys cobertura social, menys inserció laboral. I a sobre la reforma laboral que desmantella drets i precaritza com mai l'ocupació.

I en definitiva un pressupost recentralitzador, contra l'autogovern. Hi trobem un munt d’incompliments per exemple el de l'addicional tercera de l'Estatut, 971 milions menys. També en el pagament dels deutes pendents: ni un euro del deute acumulat d'inversions en infraestructures; ni un euro del deute acumulat de la liquidació del fons de competitivitat del 2011, uns 1.450 milions.

En infraestructures demostren el seu cinisme i què és els que els preocupa. Mantenir-se en el poder. Res per al soterrament del tren convencional a Girona, res per a les rodalies, res per al l’eix mediterrani. Ara bé, sí que hi ha diners per a l’enllaç del TAV a Galícia i per l’eix atlàntic Madrid-País Basc-frontera francesa. Curiosament hi ha eleccions en aquests dos territoris properament.

Un cinisme que curiosament els mercats no perdonen, tampoc nosaltres els hauríem de perdonar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada