dijous, 26 d’abril del 2012

L'educació pública, vençuda i desarmada?


Des de fa anys ha estat constant el degoteig d'informacions tendencioses per a convèncer a la ciutadania que la nostra educació pública és dolenta. Darrera aquesta campanya constant hi ha interessos econòmics, ideològics i de classe. Es substitueix la informació contrastada i objectiva per simple ideologia i es fa de les anècdotes, categoria.

Tot amagant l’evidència estadística que donen tots els informes, el nostre sistema educatiu torna en qualitat i rendiment més del que rep en inversió. Avui per avui estem en la mitjana de l’OCDE en rendiment, però un punt per sota en inversió i aquesta darrera continua baixant...

Plou sobre mullat i s'han anat desprestigiant els mestres i posant en qüestió la seva autoritat, tot destil·lant sobre la opinió pública tots els tòpics i esperpents que tant agraden a la dreta quan parla de l’esfera pública. Al posar en dubte el seu compromís i la seva feina, es cerca el desànim del professorat i fer-lo sentit incomprès i aïllat de la societat a la que fa el servei d'educar als seus nens i joves. Es vol separar el professorat de la resta dels treballadors etiquetant-los com a privilegiats per tenir una feina segura quan una bona part del professorat té contractes precaris.

Aconseguit l'objectiu de desanimar al professorat i desprestigiar el servei públic d'educació, ara ens volen donar el cop definitiu i aconseguir el que explícitament no s'han atrevit, fins ara, a verbalitzar: convertir l'ensenyament públic en subsidiari del privat i impedir l'accés a la Universitat dels sectors socials que han sigut peça clau per a democratitzar l'educació i la societat.

Tres mil milions menys per massificar, desinvertir, recentralitzar i precaritzar l’educació pública. L’objectiu és una xarxa pública barata i assistencial de la qual puguin sortir aquells que puguin pagar i optar per una xarxa d’educació privada generosament subvencionada i fora de qualsevol control públic pel que fa a l’accés o la gestió.

Ho permetrem?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada