Font: finanziero.blogspot.com |
A Catalunya s’ha passat de 15 caixes a només 3. En canvi existeixen dues entitats amb un paper preponderant al sistema bancari espanyol: Caixabank, primera entitat financera a Espanya, i Banc de Sabadell, que ha absorbit la CAM i és el 4 del rànquing.
L’any 2009 teníem les caixes següents: -Amb seu a Barcelona: la Caixa, Caixa d’Enginyers, Caixa d’Arquitectes, Caixa d’Advocats, Catalunya Caixa, Caixa del Penedès, Caixa Terrassa, Caixa Sabadell, Caixa Manresa, Caixa Manlleu, Caixa Laietana. –Seu a Tarragona: Caixa de Tarragona. –Seu a Lleida: Caixa de Guissona , Caixa Rural de Sant Fortunat. –Seu a Girona: Caixa de Girona.
Què ha succeït? Caixa de Girona absorbida per Caixabank. Caixa de Catalunya, Tarragona i Manresa pendents de ser subhastades. Igualment, el grup de caixes de Sabadell, Terrassa i Manresa (Unnim). Caixa Laietana, absorbida per BANKIA, ara nacionalitzada. Caixa del Penedès forma part del Banc Mare Nostrum. Caixa d’Advocats absorbida per Caixa Rural Aragonès i dels Pirineus. Finalment Caixa Sant Fortunat (una única oficina) absorbida per les caixes rurals de Burgos, Segòvia i Fuentepelayo.
Quan més manca fan entitats de crèdit de proximitat -ben gestionades, que coneguin el món de l’empresa i els projectes de territori- la nefasta gestió d’uns aprofitats i els consells interessats dels gestors del sistema financer espanyol que havien d’acabar amb una competència incòmoda, ens han deixat al caprici de grans corporacions financeres que, causants de la crisi, l’únic que els interessa és eixugar els seus balanços i amagar les responsabilitats.
I ens queda una pregunta que, en el futur, un govern honest haurà de recollir. Com pot ser que els directius de les entitats que han fet fallida, malgrat rebre milers de milions de tots els ciutadans, se’n vagin cap a casa amb indemnitzacions multimilionàries, quan el normal seria que molts d’ells, d’aquí de Girona uns quants, anessin a la presó?
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada