divendres, 4 de maig del 2012

Qui defensa els ajuntaments, qui defensa Girona?

Les retallades que provoquen les anomenades polítiques d’austeritat afecten fonamentalment els serveis públics i d’aquests els que surten més tocats són els serveis a les persones. Durant anys i panys els ajuntaments han assumit una bona part d’aquests serveis i d’altres que ara anomenem impropis però que han estat claus per a la qualitat de vida de les nostres viles i ciutats.

Si observem les grans xifres de dèficit públic en relació al PIB, veurem que aproximadament un 60% del desfasament es produeix a l’Estat, prop d’un 25% a les CC.AA. i ni arriba al 15 % a l’Administració Local.

Algú sent la veu dels alcaldes i alcaldesses de les ciutats més importants, en les que incloc Girona, reivindicant com un corcó les necessitats imperioses dels seus ciutadans i ciutadanes? Què ha passat a les federacions i associacions de municipis que no se les sent?

Les eleccions del maig de l’any passat produïren un tomb en la major part d’aquests municipis, mitjans i grans, i la gavina del PP a Espanya i l'“smile” de CiU governen des d'aleshores les ciutats més importants. La crisi del 2008 havia produït un important desgast als governs d’esquerres i la dreta amb programes de canvi, tot dient que amb menys farien més! Mobilitzaren el seu electorat, alhora que el d’esquerres en bona part engreixava l’abstenció.

Un cop al timó dels ajuntaments s’han trobat que els seus correligionaris també han accedit al govern de les comunitats autònomes i darrerament al govern de Madrid. A partir d’aquest moment han canviat com un mitjó i les alcaldies han paralitzat projectes, acceptat retallades enormes en les transferències de les altres dues administracions i, fent el contrari del que predicaven, augmentant sensiblement taxes, preus públics i impostos.

Els instruments de participació popular dels que ens hem dotat en els darrers anys, centres cívics, taules de participació, audiències públiques, la veu de les entitats al plens... i la mobilització ciutadana, hauran de ser, ara més que mai, la força de la raó que impulsi als electes municipals i a les alcaldies a assumir responsabilitats, a defensar amb fermesa els ajuntaments, també a la ciutat de Girona.

Font: Iniciativa.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada