dijous, 16 d’agost del 2012

A qui li fa por que la gent decideixi? Volem un referèndum per a decidir el futur del soterrament del tren.



Avui a la 1 del migdia representants de més de vint associacions i col·lectius han presentat la petició, en el registre d’entrada de l’Ajuntament, per a que es realitzi un referèndum popular sobre el soterrament del tren convencional.
El fet que una decisió tant important s’hagi furtat la ciutadania és un símptoma de la baixa qualitat del sistema democràtic d'aquests darrers anys. S’ha volgut confrontar la democràcia representativa amb la democràcia participativa menyspreant la segona o reduint-la a consultes no vinculants.
Evidentment que la representació democràtica mitjançant electes és un gran pas endavant i que sense ella no hi hauria democràcia, però tampoc n’hi ha o es limita molt si les grans decisions s’amaguen en un programa electoral extens o no es compleixen objectius i terminis com passa en el soterrament del tren per Girona.

És aleshores que pren tot el sentit la consulta i la vinculació dels resultats. Algú dirà que és molt arriscat, que caldrà mitjans i una bona organització. D’acord, precisament això garanteix un resultat millor que no pas decisions que sovint ni es prenen a la Plaça del Vi.

A qui li fa por que el poble decideixi? Tinc una hipòtesi: aquells que entenen la democràcia com un mitjà per aconseguir els seus fins. Perquè si els objectius són fer el millor pel poble, el referèndum no hauria de fer por a ningú.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada