dijous, 9 d’agost del 2012

Tècnics d'Hisenda diuen que hi ha una altra via que no és la dels ajustos de Rajoy.



Els tècnics d’Hisenda, Gestha (que han encertat en els seus càlculs i projeccions, guanyant-se una merescuda credibilitat) calculen que la quantitat que el govern Rajoy vol treure amb impostos indirectes i reducció de despesa social es podrien aconseguir mitjançant altres mesures que no han d’afectar tant durament a les classes populars i sí en canvi als grups fàctics i rendes superiors, com seria un nou Impost de la Riquesa (que substituiria a l’Impost de Patrimoni i que desapareixerà aquest any), un creixement d’un 5% addicional en l’Impost de Societats per a les empreses que amb beneficis per sobre del milió anual, i un Impost a les Transaccions Financeres. No cal dir que cap d’aquestes mesures ni tan sols ha estat considerada.

L'Estat (es a dir les administracions central, autonòmica i local) hauria de recollir els 66.000 milions d'euros que aquests experts diuen que es podrien recollir i no es fa i amb aquests crear ocupació, com a mesura per estimular la demanda i el creixement econòmic.

Contràriament al que es diu hi ha en aquest país una enorme pobresa d'ocupació en serveis públics. Solament un adult de cada deu treballa en salut, educació, serveis a la dependència, escoles bressol, serveis socials, i altres. A Suècia és un de cada quatre. Si aquest percentatge s’arribés a l'estat espanyol, hi hauria cinc milions de llocs de treball, nombre que coincideix gairebé amb l'actual de desocupats.

Si gaudíssim del model fiscal suec aquestes inversions es podrien finançar amb escreix, doncs l'estat ingressaria 200.000 milions més a l'any, es a dir es podrien finançar les inversions que estimularien l'economia i reduiríem el dèficit.

El fet que un plantejament com aquest, fruit de l’anàlisi rigorós de tècnics que treballen a Hisenda,  no tingui el ressò mediàtic que es mereix ens demostra el domini asfixiant que te el neoliberalisme a casa nostra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada