dijous, 29 de gener del 2015

No és això , company!


Diuen que tot govern ha de tenir un període de 100 dies de gràcia, per a poder situar-se i començar a fer les actuacions per les que ha de ser jutjat. Es aviat, doncs , per a fer un balanç de Syriza al govern i del seu cap i ara primer ministre. Molts no han esperat ni 48 hores per llançar-se al damunt i les desqualificacions ha prosperat a tort i a dret. Era d’esperar i més quan algunes decisions costen d’entendre, menystenir la paritat i adoptar com a  soci minoritari un partit dretà.


Era d’esperar també per que Syritza no representa un camí grec solament sinó europeu, al menys dels països del sud. I així ho manifestà en el seu discurs davant de la Universitat d’Atenes la mateixa nit electoral el mateix Tsipras. El fet del pacte des de l’hegemonia amb un partit minoritari de dretes es pot justificar per la complexitat parlamentària entrant i es un fet específicament grec. No així la manca de ministres no masculins, sense que l’assumpció de sis viceministres  sembli compensar ni de lluny.

La crítica es legítima des de l’òptica europea que vol representar. El camí difícil i complex de acabar amb l’austericidi o, com bé diu Romeva, el benestaricidi, no el farem des de la desigualtat. No el podem fer sense el que representa la paritat com a bandera de canvi, de lluita per la igualtat. I per això els amics d’aquest procés ho critiquem i ho farem tantes vegades com faci falta fins que es rectifiqui, per que anem en el mateix vaixell.

Em molesten els hipòcrites que s’han afegit a lapidar Tsipras, els mateixos que no van obrir la boca per la mateixa mancança, corregida i augmentada,  quan en lloc de deu eren vint els ministres en el govern Samaras. Però no per això cercaré excuses, que un amic no ha de cercar, quan el que ha de dir és sempre el que pensa. Les bones noticies que ens ha començat a donar el mateix govern en temes de refer la dignitat i els serveis públics no treu que esperem, més d’hora que tard, una rectificació per que un projecte transformador, grec o català, en el marc europeu ha de compartir uns mateixos valors i ser conseqüent al aplicar-los.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada