dimarts, 20 de gener del 2015

Diuen que no hi ha llibertat sense seguretat...però no qualsevol ni a qualsevol preu!



La ciutat morta, documental colpidor, que va programar després de molts retards TV3 al canal 33 dissabte, ha creat un gran ressó ciutadà, un sentiment generalitzat que quelcom no funciona adequadament en l’àmbit de la seguretat i la justícia, ni en el de la política. El que des de les xarxes corria com un missatge d’atenció ara és un torrent d’indignació.

Uns fets del 2006, el 4F, gairebé 9 anys més tard, obliguen a obrir un cas ple d’ombres i incerteses. Darrera queda el patiment d’uns nois i el suïcidi d’una noia. I, possiblement, la impunitat de l’autor o autors que varen deixar paraplègic un policia local de Barcelona.



El model policial actual s'ha de revisar a fons. Gairebé ningú nega la necessitat d’una policia que preservi els drets dels ciutadans i lluiti contra la delinqüència, en una societat injusta, on el crim no pot quedar impune. Però no qualsevol sistema ni a qualsevol preu. Formació i control democràtic, eradicar comportament violents, actituds xenòfobes i autoritàries...no crec en un altre camí en un marc democràtic.

ICV-EUiA ho va intentar durant tres anys, en el darrer tripartit i no se’n va sortir, mes ombres que encerts ens expliquen que una minoria en un govern, sense un canvi de paradigma assumit per tothom, fa irrellevants els canvis (càmeres, codi ètic...)  i s’empantana en les conseqüències de l’autoritarisme arrelat i quotidià del sistema.

Podem fer dels errors una taca inesborrable, una autocrítica sense perdó, una diana per les recriminacions que ens divideixen i impedeixen les alternatives, o podem aprendre d’ells, dels errors, saber que no hem de fer, com situar-nos en el futur, per què els canvis s’han de fer, estant pendents i son més necessaris que mai.

No podem deixar impunes els errors judicials, policials i polítics, la denuncia és necessària, imprescindible, però hem de tenir alternatives, a la política, a la justícia i al sistema policial actuals. Hem d’assegurar seguretat, equitat i llibertat, en el marc d’un sistema democràtic renovat, si no ho fem ho faran altres en una altre direcció.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada