Fa molt poc es presentava el documental "Into eternity" (Cap a l'eternitat) que explica l'aventura de crear el missatge "alerta, material radioactiu" en un llenguatge universal, perquè d'aquí a milers d'anys qui trobi els nostres cementirs nuclears ho pugui entendre independentment del devenir de la humanitat. Ara, arran de la crisi japonesa, Alemanya ha acordat posar en standby la política de prolongació de la vida de llurs centrals atòmiques, en resposta a una demanda d'Àustria, un país que té prohibides aquestes intsl·lacions a la seva Constitució i el qual reclama a la Unió Europea una revisió sobre la seguretat nuclear a Europa. Volen fer proves d'estrès a les instal·lacions i s'ha fet palès que seran necessàries millores per garantir el subministrament energètic dels sistemes de refrigeració en cas de fallida de la xarxa elèctrica o atac extern.
Els defensors de l'energia nuclear han argumentat que és segura i la prova és que la central de Fukushima ha resistit un terratrèmol de 8,9 graus i un tsunami amb una ona de 10 metres. Però amb el pas dels dies els fets evolucionen cap a un dels pitjors escenaris. La pregunta és: què ha de succeir per a que seriosament reflexionem sobre el risc envers els beneficis de l'energia atòmica? Per una font d'electricitat que només representa el 3% de l'energia mundial! Està clar que a molta part del món no és necessària. Mentrestant, ahir al matí a la tertúlia de Catalunya Ràdio, Manel Coderch, Dr. Enginyer i membre del Consell Assessor pel Desenvolupament Sostenible de Catalunya, rebia un sms de l'Agència Internacional de l'Energia anunciant que havia pres foc una de les piscines de combustible nuclear de la planta japonesa. Segons deia, això ja és un nivell d'emergència superior a 5 sobre un màxim de 7, i no dubtava que augmentaria. A la tarda, el Comissari Europeu d'Energia ja titllava la situació al Japó d'"apocalíptica".
Tant de bo, com a societat, no necessitem comprovar de nou el nivell 7 per adonar-nos que les prioritats en l'energia estan en una altra banda enlloc de la nuclear.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada