Ara que El Ministeri d’Indústria ha posat de moda emprendre mesures per reduir la despesa energètica un 5%, convé recordar la feina que durant aquesta legislatura hem fet a Girona en matèria energètica. El 2006 la despesa energètica municipal de l’Ajuntament de Girona era de 311kwh/any/habitant i en quatre anys hem aconseguit rebaixar aquesta xifra a 294 kW h/any/habitant: un estalvi d’un 6%, un punt més del que preveu el ministeri, sense haver de canviar cap pneumàtic, i sense que ningú no hagi tingut la sensació de que tornàvem a les cavernes. Ans al contrari, el que hem fet és aplicar la tecnologia punta per reduir la intensitat energètica de cada servei municipal.
Però encara queda molt per fer, per això en el Ple de dimarts vam aprovar un Pla, redactat per l’àrea de medi ambient, amb un triple objectiu: reduir el consum energètic, estalviar despesa econòmica i contribuir a lluitar contra l’escalfament global. El Pla preveu assolir en el 2020 una reducció del consum energètic del 20%, una producció de renovables del 20% i una reducció de les emissions del 20% per sota de les que teníem l’any 1990.
Sovint se’ns critica als que fem política per pensar solament en el curt termini. Doncs bé, aquest pla pretén just el contrari. Marca un full de ruta pels propers 9 anys, és a dir més enllà de les properes dues legislatures. Un full de ruta que va comptar amb el vot tots els partits a excepció de CiU que s’hi va abstenir. En política local seria bo que a la hora de votar les propostes és mirés més pel seu contingut que no per reticències partidistes.
El pla estalviarà de l’ordre de 200.000 MW h/any i generarà uns 400.000 MW h/any d’energia neta. Si a aquesta despesa la calculem al preu actual, per exemple de l’electricitat, ens surt que la ciutat en el seu conjunt estalviarà cada any una xifra superior als 100 milions d’€. Cosa que en temps de crisi és més que desitjable.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada