dijous, 3 de març del 2011

Gestionar els cementiris des de l’esquerra

Els cementiris són d’aquelles qüestions municipals que rara vegada ocupen les pàgines d’actualitat, talment com si no hi hagués diferents visions polítiques en la seva gestió. Res més lluny de la realitat. Al 2007, quan el nostre grup municipal assumeix les competències dins l’Àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat, la situació al Cementiri Vell era de molt poc marge. S’estaven exhaurint els pocs centenars de nínxols disponibles i s’apuntava com a única solució una ampliació del Cementiri Nou amb 15.000 nínxols nous dins l’espai protegit de les Gavarres. Cal fer notar aquí que la gestió del Cementiri Nou és privada mentre que la gestió del Cementiri Vell és municipal. Per tant aquesta ampliació decantava cap a la gestió privada les disponibilitats futures d’una matèria molt sensible per als ciutadans.

S’ha parlat molt de que la gestió privada és sempre més barata però els números ens demostren el contrari. El cost de manteniment d’un nínxol al Cementiri Vell està en 30€, mentre que al Cementiri Nou ens costa 45,50€.
Davant d’aquests números, vam endegar un procés de reversió per recuperar nínxols del Cementiri Vell en desús o amb familiars desconeguts. Aquest primer procés ens va retornar prop de dos mil nínxols. D’altra banda es va endegar un projecte de restauració dels quadres que estaven en ruïna inutilitzats que ens ha aportat 732 nínxols més. A aquests processos cal afegir el centenar de sepultures recuperades en els cementiris de Santa Eugènia, Palau-Sacosta i Sant Daniel, que si bé és una quantitat discreta, té una enorme importància per a les famílies que es veien obligades a separar els seus difunts per la permanent manca de disponibilitat d’espai que patien aquests cementiris.

Amb les 2.800 sepultures recuperades tenim un horitzó d’entre 15 i 17 anys assegurat sense necessitat d’afectar l’espai protegit de les Gavarres, hem estalviat una inversió milionària i a un cost de manteniment més baix. Qui diu que no és pot fer política d'esquerres en la gestió de cementiris?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada