Aquesta darrera setmana Girona ha bullit en actes arreu de la ciutat per celebrar el 8 de març, el dia de la dona treballadora. Tots els grups de dones de la ciutat, entitats i grups sindicals i polítics, han fet un esforç per estar presents en diferents espais de la ciutat. La causa bé s’ho val.
El passat dijous les entitats de Cooperació i Solidaritat van organitzar dos actes: “Dona, salut i qualitat de vida” i “Equitat de gènere i Cooperació al desenvolupament”.
La Núria ha participat en la taula rodona que ha organitzat Ajuda en Acció “Equitat de gènere i Cooperació al desenvolupament” i ha plantejat les polítiques municipals de gènere que es fan a través de la Cooperació.
Trenta anys (1981-2011) després de l’entrada en vigor de la Convenció per a l’eliminació de totes les formes de discriminació contra les dones, més de quinze anys després de l’aprovació de la Plataforma d’Acció de Beijing i més de deu anys després de l’aprovació dels Objectius de Desenvolupament del Mil·leni, si bé hi ha hagut progressos considerables en l’àmbit mundial pel que fa a l’avanç en l’equitat de gènere, es constata que encara subsisteixen moltes llacunes i dificultats que impedeixen que les dones i les nenes exerceixin els seus drets. (Informe Mou-te per la Igualtat).
Les desigualtats entre homes i dones s’accentuen en les regions més pobres. La pobresa afecta especialment a les dones que per qüestions econòmiques, històriques, socials o culturals són excloses de l’accés a la propietat, als sistemes educatius, al mercat de treball,... No obstant, el paper de les dones dins les seves comunitats és molt important ja que en molts casos són elles les que garanteixen la subsistència i promouen el desenvolupament de les seves comunitats.
Un dels principis transversals del Pla Director de Cooperació i Solidaritat de la ciutat de Girona és la perspectiva de gènere que proposa reduir les desigualtats entre dones i homes.
Això s’ha materialitzat en la Convocatòria de Subvencions de l’Ajuntament, on l’alineació amb els principis transversals (gènere, sostenibilitat) és un dels criteris per a l’avaluació dels projectes presentats. El pes de la perspectiva de gènere ha anat augmentant d’any en any en la valoració dels projectes presentats.
El Pla Local d’Igualtat 2008-2011, inclou un Mapa de les Desigualtats de Gènere a la ciutat de Girona i marca fites concretes per a cada una de les àrees. En referència a Cooperació l’objectiu que ens hem marcat és el d’implantar l’avaluació de l’impacte de gènere a cada projecte de cooperació.
Treballar per la igualtat és un repte comú: per als països de cooperació però també per al nord, on hem fet un llarg recorregut però encara estem lluny de la veritable igualtat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada