El 15 de desembre de 2009 tots els grups municipals per unanimitat van adquirir el compromís de reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle del 20% per sota de les que teníem l’any 1990. D’ençà d’aleshores hem hagut de superar un repte metodològic important doncs no disposàvem de cap inventari d’emissions de la ciutat. Aquest primer escull s’ha pogut superar amb èxit mitjançant un projecte europeu, compartit amb tres ciutats europees més, que ens ha permès saber que avui, Girona, emet cada any a l’atmosfera 831.500 tones de CO2, a raó de 8,8 tones de CO2 per habitant i any.
Això és molt o és poc?
Per fer-nos-en una idea, una tona de CO2 ocupa un espai equivalent a una piscina de 25 metres d’allargada per 10 d’amplada i 2 de fondària. Per analogia, una família de tres membres contamina cada any una superfície equivalent a un camp de futbol reglamentari amb una fondària de 2 metres. O que tota la ciutat junta emet cada any un volum equivalent a tota la superfície del Gironès amb una alçada de 6 metres: 1.600 quilòmetres quadrats per 6 metres d’alçada, als quals sumem cada any nous pisos de 6 metres d’alçada. Espectacular però també dantesc si pensem en les conseqüències dels nostres actes.
El repte per assolir la reducció del 20% és important, però no estem sols en aquest viatge. El darrer cens de ciutats europees que han assumit aquest objectiu és de 2.297 ciutats, que en coordinació amb la UE, estan tancant els seus plans per fer realitat l’objectiu.
El Pla local de mitigació del canvi climàtic aprovat en el Ple ens permetrà reduir en l’horitzó 2020 fins a un 24% les emissions per sota del nivell de contaminació que teníem el 1990 (any en que es va fer el famós protocol de Kyoto) en accions d’eficiència energètica, energies renovables, mobilitat i rehabilitació energètica dels edificis. Aquest Pla serà tramés a la UE per a la seva verificació i un cop admès en el programa d’autoritats locals pel canvi climàtic, les accions incloses podran obtenir el finançament europeu previst en el programa ELENA, el qual financia un 90% del cost de la redacció dels projectes i també, la possibilitat d’incloure les accions en una línia de finançament del Banc Europeu d’Inversions que permet obtenir finançament per a la seva execució en immillorables condicions i sense que aquest computi a l’endeutament municipal.
Europa ens marca el camí a seguir. Nosaltres hem decidit estar entre els primers i mostrar a la ciutadania que encetem aquest camí de forma decidida i unànime.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada