dilluns, 11 de juny del 2012

Cal amb urgència continuar la feina per a redactar un Pla d’Habitatge per a Girona

Font: araGirona.cat

Cada cop són més les persones que pateixen greus dificultats per accedir a un habitatge digne. La conversió de l'habitatge en un bé d'inversió durant els anys anteriors a la crisi ha significat l'augment de l'especulació immobiliària i, per tant, dels preus. Centenars de milers de famílies endeutades i/o en perill de quedar-se sense casa i amb un deute sobrevingut i impagable.

La mobilització social de les Plataformes d’Afectats per les Hipoteques (PAH) ha tingut la virtut de posar a la llum que no estem parlant de casos individuals sinó d'un problema col·lectiu. Al costat de l’ajuda i la mobilització per a impedir les injustícies concretes, la defensa de les persones afectades amb nom i cognoms, la proposta d’una ILP situa en l’agenda política la necessitat d’una revisió a fons del sistema hipotecari espanyol i com a conseqüència del model d’habitatge i el seu accés.

Des de l’Ajuntament de Girona, superades les primeres resistències del govern a crear una taula de concertació per a vehicular solucions locals, s’han anat anunciant propostes algunes positives i d’altres com a mínim contradictòries.

La reducció dels lloguers de protecció dels pisos municipals, adequant-los a la caiguda d’ingressos d’una gran majoria dels ciutadans que hi poden accedir, ha estat d’aquesta mena de decisions positives. L’anunci de comprar els pisos de les entitats que estiguin a punt de desnonar ciutadans, seria d’aquesta mena de contradictòries, cal estudiar-ho per a no produir un efecte pervers que seria amb més diners públics, en aquests cas municipals, rescabalar doblement a una banca que defuig responsabilitats.

Sempre he pensat que les bones decisions, ho són doblement, si es fonamenten en un anàlisi adequat. En aquest sentit, ara fa una any, teníem força avançat un Pla d’Habitatge per a la ciutat de Girona, no el vaig tramitar al Ple perquè restava poc temps per a les eleccions i calia encara un procés de participació per a contrastar dades i assumir propostes i suggeriments de partits i entitats.

Ara per afinar més en el paper municipal en aquest context complex de l’habitatge i estudiar les mesures més adequades i arbitrar el màxim consens, convindria aprofitar la feina feta, completar-la, discutir-la amb tots els agents i en un temps prudencial aprovar un Pla d’Habitatge que ens permeti treballar amb el màxim consens perquè el dret a l’habitatge sigui una realitat per als nostres conciutadans.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada