divendres, 29 de maig del 2015

Democràcia occidental o la por a perdre el poder?


De Girona estant he lamentat la circumnstància que per pocs vots la candidatura d’ICV-EUiA, no s’hagi mantingut a l’Ajuntament i que per aquest fet el regidor número 13 que dona majoria a dreta i esquerra basculés cap a la primera. Un topall del 5% que deixa sense representació a 1512 gironines i  gironins, no és el primer cop ni ha estat, històricament, l’única candidatura en patir-ho. En els propers quatre anys poden canviar tant els partits de tot l’arc representatiu que aquest pot esdevenir, dolorós, però menor.


De fet el que ens estem jugant és molt més que una majoria, o la major o menor representació d’un partit concret, ens trobem amb un qüestionament del sistema econòmic i polític a escala de tot l’estat, al que s’afegeix a Catalunya el de la mateixa estructura de l’estat espanyol amb un amplia  majoria per un estat propi i d’entre ells una hegemonia dels que volem un estat independent.

L’intent de separar el canvi social i nacional a saltat pels aires i encara serà més clar en les propers conteses electorals, d’ací que s’hagin posat dels nervis els centralistes de Madrid i els que a Catalunya diuen que volen la independència, però mantenint l’estatus quo, es a dir el poder econòmic i el control del polític.

Si a Madrid Esperanza Aguirre treu la pols a l’arsenal de la “guerra freda”, la que va permetre la continuïtat del franquisme en el bloc de la “democràcia occidental”, ací apareixen els atacs de tota mena a Colau o a qualsevol que posi en perill la direcció conservadora de la Generalitat i del procés. Parafrasejant Torres i Bages quan deia que Catalunya seria catòlica o no existiria, ara sembla que la independència solament reeixirà si es dirigida per la dreta conservadora.


Curiós, com a mínim, que aquells que diuen que la lluita de classes ha desaparegut, mantinguin amb tanta fermesa que solament els de la seva classe poden governar...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada