Fa 8 anys que l’Ajuntament porta una política de gènere explícita. En aquest mandat s’ha generalitzat que a la majoria d’àrees de l’administració municipal es treballi amb objectius d’igualtat específics, com per exemple que entrin més dones com agents de policia, com a conductores d’autobús, d’escombraires o jardineres, la paritat nens-nenes en qualsevol activitat pedagògica a les escoles bressol, la valoració de la igualtat al subvencionar projectes d’activitats lleure d’estiu, o esportives, de cooperació en el desenvolupament, o la “reconversió” d’ofertes de treball sexistes en el serveis d’intermediació de contractes de treball, etc.
Per altra part s’han consolidat dos serveis específics per a les dones: el d’informació i atenció a les dones (oficina a l’edifici 100 llars, amb la col·laboració de l’ICD), i la Beca 8 de març de recerca sobre la memòria històrica a Girona.
En el marc més ample de la ciutat s’ha consolidat la Comissió Ciutat i Igualtat, consell participatiu on es coordinen els agents –grups de dones i institucions- que treballem per la igualtat a Girona. Mitjançant el 1r. Pla Local d’Igualtat (2009) s’ha organitzat la cooperació entre aquests agents, amb 47 accions coordinades o projectes comuns per avançar en la igualtat efectiva. Es va partir d’un “Mapa de les Desigualtat de Gènere a la ciutat de Girona”, elaborat participativament el 2008. Tot plegat inspirat i impulsat per la Carta Europea per la Igualtat de les Dones i Homes en la Vida Local, aprovada pel Ple.
Aquesta Comissió porta aquests darrers anys organitzant a Girona la commemoració de les diades internacionals del 8 de març, de les dones treballadores, i del 25 de novembre contra la violència de gènere, cada cop amb més actes i més participació.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada