En aquests anys que m’he responsabilitzat de la Xarxa de Centres Cívics crec que hem aconseguit que avui siguin un instrument clau de la política municipal per fer crèixer el capital social: les relacions i la confiança entre les veïnes i els veïns. Darrera cada activitat hi ha un centre d’interès que mobilitza persones a fer coses amb els altres. Les activitats majoritàriament organitzades o promogudes per entitats (70%), són un dels motors per crear, promoure i mantenir les associacions.
L’existència de les entitats millora la vida social als barris i ajuda a estructurar socialment la ciutat. El centres cívics són un instrument potent per a fer possible que la ciutadania contribueixi a l’interès col·lectiu.
Els centres cívics són un model d’equipament on la gent, la ciutadania, són els promotors i protagonistes de l’activitat. En els centres cívics no pretenem gestionar l’oferta i la demanda cultural sinó que fem emergir els interessos culturals a partir de la pròpia gent. Entenem la cultura com a motor d’organització social i pretenem estructurar un model de convivència a través de l’activitat conjunta.
Disposem d’espais socialitzadors que fomenten les relacions socials, posa en contacte persones amb el seu entorn i trenca aïllaments. Els centre cívics han esdevingut punts naturals de trobada, un referent en el mapa mental i social dels veïns.
Una de les meves tasques ha estat vetllar perquè els centres cívics siguin un espai acollidor, on tothom hi tingui cabuda. Caldrà continuar aquesta tasca en la que la xarxa ha de jugar un rol estratègic. Facilitar més que fer, promoure i , finalment coproduïr amb les ciutadanes i ciutadans.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada