La crisi ens torna a temps de conflictivitat social que creiem oblidats. El tancament d'empreses que han repartit suculents beneficis empresarials en anys anteriors, els ERO’s, les retallades de serveis públics com l'educació o la sanitat, són motius ben legítims per a la mobilització social dels treballadors que veuen perillar serveis essencials bàsics o el lloc de treball i el sosteniment de llurs famílies.
Ben diferent és el cas de la vaga que aquests dies protagonitzen els treballadors del servei de recollida selectiva a Girona. Un servei que, cal recordar, tenia només 8 persones treballadores al 2003 i que ha crescut en nombre de llocs de treball fins als 35 actuals, que ha tingut un creixement en les condicions salarials i laborals continuat, fins i tot en temps de crisi. La vaga que es va iniciar dilluns demana l'equiparació salarial amb els treballadors de l'empresa Musersa, que recull el rebuig i la fracció orgànica. És una reivindicació justa - a igual treball, igual salari - però difícil d'assumir en el context pressupostari actual.
Ara bé, en un futur molt proper, l'equip de Govern ha contemplat que els dos serveis, Musersa i el de recollida selectiva es fusionin el 2012. Aquesta fusió implica l'equiparació salarial dels treballadors i genera un estalvi organitzatiu amb el que es pot atendre aquesta demanda.
Hem iniciat un procés concursal per a l’elecció d’un soci amb el que es constituirà una nova societat mixta que agruparà tots els serveis de recollida de residus en un sol contracte. I és voluntat de l’equip de Govern municipal que, un cop constituïda la nova societat, el nou contracte integri les dues plantilles de treballadors fixes i eventuals i reguli les relacions laborals en un nou conveni al 2012, en el qual es contempli l’equiparació salarial i de condicions socials dels dos contractes avui vigents.
Tot i aquesta ferma voluntat, per motius estrictament de respecte al procés concursal en curs, aquesta decisió no es pot traslladar a l’actual conveni, ja que això alteraria les condicions establertes en el plec que regula el procediment en curs. Senzillament cal esperar a que aquest procés acabi.
Espero que s’imposi el sentit i el bon fer que caracteritza el sindicalisme de CCOO. Que es rectifiqui per evitar una radicalització estèril que perjudica als treballadors d’aquest col·lectiu i a la ciutat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada