dimecres, 13 d’abril del 2011

Una moció oportuna: pel tancament progressiu de les centrals nuclears i de solidaritat amb el poble del Japó


El mateix dia que, a  proposta del nostre grup, hem aprovat en el Ple Municipal la moció pel tancament progressiu de les centrals nuclears i de solidaritat amb el poble del Japó l’’Agència de Seguretat Nuclear japonesa ha anunciat que ha elevat el nivell de crisis de la central nuclear Fukushima Daiichi de 5 a 7, el màxim en l’Escala Internacional Nuclear i de Successos Radiològics (INES) i equiparable a Txernobil.

La industria nuclear genera elements no presents en la biosfera altament perillosos per qualsevol forma de vida. Tot i que la majoria dels residus redueixen la vida radioactiva en 30 anys, els d'alta activitat perduren molt temps. Una central nuclear produeix en la seva vida útil (40 anys) 1.500 tones de residu, dels quals un 1% són d'alta activitat. El plutoni-240  te una vida de 6.000 anys, el plutoni-239 per exemple té una vida de 24.000 anys  i el neptu-230 se’l dona per inextingible ja que la seva vida radioactiva s'estima en centenars de milers anys.

Ningú no pot assegurar un cementiri nuclear durant tant de temps en cap indret del món. La història de la humanitat té prou feines 10.000 anys. És ètic que les generacions que ens succeiran durant un període equivalent a la història de la humanitat coneguda hagin d'estar custodiant els residus nuclears produïts per una electricitat consumida fa 10.000 anys?Satisfer les nostres necessitats energètiques no pot hipotecar el benestar de tanta i tanta gent.

Si Ascó fos Fukushima, Barcelona estaria dins el radi en el que cal evacuar la població i Girona dins del que hauríem de tancar-nos a casa.

Hem fet bé al reclamar al Govern de l’Estat que aprovi un pla progressiu de tancament de les centrals nuclears i que impulsi les mesures necessàries per fer un nou model energètic ecològicament sostenible i tal i com estan fent altres governs europeus, que es prenguin les mesures necessàries per garantir la seguretat de les centrals nuclears. Hem mostrat també el rebuig per la instal·lació d’un Magatzem Temporal Centralitzat de Residus Radioactius d’Alta Activitat a Catalunya i reclamar als grups del Congrés de diputats que s’estudiï com repercutirà la responsabilitat civil de forma il·limitada als propietaris de les centrals nuclears.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada