dijous, 5 de maig del 2011

Les polítiques de la dreta americana i catalana s'assemblen més que mai

Recentment, davant la pressió per retallar les polítiques socials que fa la dreta republicana, el president Barack Obama ha fet una defensa encesa dels valors del seu partit, és a dir, del llegat del "new deal" i de la Gran Societat, i de la necessitat d’una política fiscal més justa. Són un principis que comparteixo i que fonamenten els principis diferencials dels demòcrates americans i de les esquerres europees que es resisteixen a claudicar davant del pensament únic.

A casa nostra sembla que CiU ha canviat de pell des de les darreres eleccions i ha adoptat, a la manera dels conversos, la visió de la dreta nord-americana. Les retallades són una necessitat, no la conseqüència d’una ideologia -diuen-.

Fa poques setmanes, els republicans de la Cambra de Representants van fer pública la seva proposta pressupostària presentant-la com una necessitat, no com un producte de la seva ideologia. Però de fet, és un document profundament partidista que comença dient: "Allí on el president ha fracassat, els republicans de la Cambra exerciran el seu lideratge". Assenyala el perill dels dèficits, però segons els seus comptes, les retallades en la despesa serviran per pagar les rebaixes dels impostos més que no pas per reduir els dèficits. És a dir, es fa servir la por al dèficit per imposar una ideologia, la d'un govern reduït i uns impostos baixos, especialment per als rics.

Els experts que han ajudat a elaborar la proposta pressupostària dels republicans estan a la Fundació Heritage i, excepte l'extrema dreta, a tothom li semblen poc creïbles les seves conclusions. Heritage dóna per fet que retallar els impostos als rics produeix uns resultats econòmics miraculosos, com un augment dels ingressos que redueixen el dèficit. Cada vegada que els republicans volen anar contra una determinada política, com és el cas de la protecció del medi ambient, poden disposar d'un informe de la Fundació Heritage dient que aquesta política produirà una enorme destrucció de llocs de treball. Cada vegada que els republicans volen abaixar els impostos als rics i a les empreses tenen el seu informe d'Heritage dient que aquesta política generarà enormes beneficis econòmics.

Seria bo saber quins informes llegeixen el senyor Mas-Cullell i els seus socis del govern dels millors. Però estic segur que els ciutadans tant a EE.UU com ací tenen clar que els impostos baixos a les rendes més altes i les retallades en les polítiques socials no han de ser l'única solució possible.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada